Lag boksirkel med vennene dine

En boksirkel, eller lesesirkel, er når venner samles for å diskutere en bok de har lest. For noen er det sosiale det viktigste, mens andre fokuserer mer på selve litteraturen. Møtene gir dere anledning til å dele erfaringer og synspunkter. Dere blir bedre kjent med hverandre, utforsker nye perspektiver og har det kanskje i tillegg morsomt og hyggelig.

Her er noen gode tips om hvordan lesehester kan komme i gang med sin egen boksirkel!

Finne deltakere til boksirkel

Det mest nærliggende er å få med seg venner og bekjente du allerede har. Hvem du vil ha med deg beror mye på hva formålet med boksirkelen er. Er det sosiale aspektet viktigst, velges gjerne venner, kolleger eller familie, uavhengig om de har noe å bidra med på det litterære. Skal boksirkelen være veldig ”faglig”, må du sannsynligvis bruke mer tid på å finne de rette medlemmene.

Venners venner er en enkel måte å finne deltakere på. Vil du få med deg helt ukjente, og kanskje spennende nye bekjentskaper, kan sosiale medier som Facebook være til hjelp. Prøv også et oppslag på ditt lokale bibliotek, eller i bokhandelen dersom de tillater slikt. Kanskje kan boksirkelen være en god anledning til å ta kontakt med noen du ikke har sett på lenge?

Hvor mange bør dere være?

Det blir fort ”polsk riksdag” om boksirkelen har for mange medlemmer. Det optimale er nok et sted mellom 4 til 6-7 personer. Er dere færre blir det kanskje ensformig og lite stimulerende, mens flere enn 6-7 fort blir rotete. Tenk også på at jo flere medlemmer dere er, desto verre blir det å finne møtetider som passer for alle.

Hvor møtes boksirkelen?

Det er vanlig at medlemmene i boksirkelen lar vertskapet gå på rundgang. Mange har som tradisjon at verten disker opp med mat og drikke, eller at hver og én tar med seg sitt bidrag. En hyggelig og stille kafé er et godt alternativ. Møtes dere på nøytral grunn unngår dere press på vertskapet, og boksirkelen blir ikke en arena der dere må imponere hverandre med kokekunster og lignende. Noen velger å møtes på et bibliotek, møterom på et av medlemmenes arbeidsplass, utendørs i parker og til skogs, eller hvor som helst hvor gruppen kan diskutere bøkene i fred og ro. Du finner til og med boksirkler online, i chatterom, på Skype, Facebook og andre lignende løsninger på internett.

Tips til tema

Jorden rundt – finn spennende forfattere fra alle verdenshjørner. Alle land er ambisiøst. Per i dag er det 193 medlemsland i FN, i tillegg til 2 land som ikke er medlemmer. Med andre ord må boksirkelen pløye seg igjennom 195 bøker, dersom forfattere fra alle land skal leses og diskuteres. Det lar seg gjøre, så fremt medlemmene av boksirkelen er godt over middels glade i å lese bøker, samt at alle har masse tid til lesing!

Alle verdensdeler – enklere enn alle land, og ingen problemer med å finne gode forfattere inne de fleste sjangere. Hva med å først lese et historisk verk som beskriver det geografiske området, enten historisk eller for samtiden? Deretter kan boksirkelen fordype seg i romaner og fiktive skildringer fra samme område.

Krim – her er det mye å velge i. Boksirkelen kan fokusere på norsk krim, skandinavisk krim, krim på andre språk, kvinnelige eller mannlige krimforfattere, eller rett og slett bestselgere og anbefalte bøker.

Biografier – denne sjangeren gir innsikt i tankene og livet til spennende personer. Her kan det være mye å lære, kanskje spesielt når det gjelder biografiene til politikere og andre pilarer i samfunnet.

Historiske romaner – for mange er det ekstra engasjerende at faktiske hendelser fra historien kombineres med personlige beretninger. Vi husker og lærer gjerne bedre når stoffet gjøres personlig, og når følelsesapparatet blir mer involvert.

Faglitteratur – om man er lidenskapelig opptatt av sitt eget fagfelt er det ingen dum idé å danne en boksirkel basert på dette.

Overraskelser – la hvert enkelt medlem av boksirkelen velge ut en hvilken som helst bok de selv liker. La det gå på rundgang. Her er en fin mulighet til å bli kjent med litteratur du kanskje ikke var oppmerksom på.

Bestselgere – velg bøker som topper salgslistene hos bokhandleren eller i bokklubbene.

Les forskjellige bøker – noen boksirkler er slik at medlemmene ikke leser samme bøker. Hver enkelt forteller i stedet om en bok de har lest, og kommer med sine synspunkter. Slik sett blir boksirkelen mer et åsted for å få gode lesetips.

Bruk bokanmeldelseravisenes boksider er for noen en god guide til hvilke bøker som bør leses. Etter hvert ser du også hvilke bokanmeldere som liker samme litteratur som deg selv. Medlemmene av boksirkelen kan for eksempel velge bøker basert på anmeldelser de kom over på egenhånd. Dermed sikrer dere at det blir mer variasjon.

Trenger dere noen regler for boksirkelen?

Selv om de fleste klarer fint å møtes i fred og fordragelighet, kan det lønne seg å bli enige om noen grunnregler. Dette kan hjelpe til å gjøre møtene til en bedre og mer konstruktiv opplevelse. Hva gruppen blir enige om bør ta utgangspunkt i hva formålet med boksirkelen er. Er fokuset kun på det sosiale, trenger man neppe noen regler i det hele tatt. Har dere imidlertid et ønske om å virkelig utforske litteraturen dere pløyer igjennom, blir regler straks mer aktuelle. Her er noen forslag som kan vurderes:

  • Å ha faste møtetider er en god idé om dere vil unngå at prosjektet sklir helt ut. Det er enklere for deltakerne å sette av spesifikk tid, for eksempel en fast dag i måneden, enn å ta ringerunden hver eneste gang.
  • Trenger dere en møteleder, for eksempel den som har vertskapet for boksirkelen? En møteleder kan holde orden på eventuelle lempelige regler for hvor lang ”taletid” hver har til rådighet.
  • Diskuter gjerne på forhånd at det er greit å være uenige. Ulike synspunkter gjør diskusjonene mer spennende, og hjelper alle til å utvide sine egne perspektiver.
  • Det kan være en god løsning å bli enige om noen faste punkt til alle diskusjonene. For eksempel ”hva er forfatterens hovedbudskap?” eller ”har forfatteren noen unike virkemidler?”. Slike spørsmål gjør dere som lesere mer oppmerksomme når dere dykker ned i kapitlene. Noen faste spørsmål gjør det også enklere å komme i gang med diskusjonen når dere møtes.
  • Det er ikke alle som er like taletrengte, og noen er mer tilbaketrukne enn andre. Bli enige om det er ”bidragsplikt” i diskusjonene, eller om det er greit å bare lytte.

Kjøpe eller låne bøker?

En boksirkel på 6 personer som alle skal lese samme bok, betyr gjerne innkjøp av 6 like eksemplarer. Det er ikke alle som ser den økonomiske nytteverdien av dette, med mindre dere samler på bøker. For å redusere kostnadene kan dere enten la bøkene gå på rundgang mellom medlemmene, eller vurdere å låne på bibliotek. Bibliotekene har gjerne mange eksemplarer av populære bøker.

Medlemskap i en god bokklubb kan spare dere for penger. Se også etter bøker som er på salg, eller når bestselgerne utgis som paperback. Elektroniske bøker er normalt rimeligere enn fysiske utgaver. Det er heller ikke noe i veien for at boksirkelen benytter seg av lydbøker. Det går gjerne raskere å pløye seg gjennom en lydbok, noe som sparer boksirkelen for tid dersom boka skal gå på rundgang.